Yüzer GES Zirvesi
Yüzer güneş enerjisi sistemi, su yüzeyinde konumlandırılan güneş panelleriyle elektrik üreten bir teknolojidir. Bu sistemler, göller, barajlar, su depoları ve denizler gibi su kütlelerinde kullanılarak enerji üretimini sağlar. Yüzer güneş enerji santrali, geleneksel karasal güneş enerjisi sistemlerinden farklı olarak su yüzeyinde yer alır ve bu sayede kara kullanımını optimize eder.
11 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılan kanun değişikliği ile Türkiye’de Yüzer GES kurulumu için serbestlik getirilmiştir. Bizler de Adıyaman Üniversitesi ve Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği olarak 5 Aralık, Perşembe günü Yüzer GES teknolojisinin Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkılarını, Yüzer GES teknolojisinin çevresel etkileri ve sürdürülebilirliği, bu sistemlerin karasal GES’lere göre verimlilik potansiyelini, çevreye ve biyolojik popülasyona olan etkileri gibi bir çok konu başlığının masaya yatırıldığı bir ortam olan YÜZER GES ZİRVESİNİ düzenlemekteyiz. Ayrıca Yüzer GES sistemlerinin bölgemizdeki tarımsal sulamaya olan katkıları da değerlendirmeler kapsamında olacaktır.
Türkiye’nin güneş ışınımı, güneşlenme süresi ile baraj göllerinin rezervuar alanlarının en fazla olması nedeniyle Yüzer GES teknolojisini Adıyaman Üniversitesin’de uzman konuklarıyla hem kurumsal hem de akademik düzeyde masaya yatırılacaktır. Bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde büyük bir hasar alan Adıyaman’da yapılacak ve şehri yeniden ihya edecek potansiyeli olan bu başlıkta siz paydaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyacağımzı ifade ederiz.
İyi çalışmalar dileriz.